5 debreceni étel, amit meg kell kóstolnod

Klasszikus debreceni ételeket gyűjtöttünk össze Neked, amelyekről tuti a város jut az eszedbe.

DEBRECENI MÉZESKALÁCS

Bár ez a szeretnivaló, tartóssága miatt elsősorban ajándékként és emlékként is adható vásárfia szintén sokféle változatban készülhet országszerte, a debreceni viszont hagyományosan piros, fényes felületű, általában fehér habbal és színes rózsával díszített, középen kis tükröt rejtő, omlós tésztájú, különféle formákban elkészített sütemény.
Ugye érzed az illatát, ahogy olvasod ezt? :)

Fotó: dehir.hu Fotó: dehir.hu

Található belőle szív-, huszár-, vagy akár pólyás baba formájú is. Ráadásul szerintem az egyik leghangulatosabb debreceni esemény is hozzá kapcsolódik: A Debreceni Mézeskalács Fesztivál a Déri Múzeum előtt minden évben jó mókának mutatkozik, de érthető okoból mostanában keveset hallani felőle.  

DEBRECEN TORTÁJA

Maradjunk az édesség vonalon!
A 49. Debreceni Virágkarneválon született meg Debrecen Tortája, amely nagyban hagyatkozik a mézeskalácsos hagyományokra. A Debreczeni mézes-mázas névre hallgató költemény alapja a méz, a csillagánizs, a fahéj, a szegfűszeg, ehhez jön még a ribizli és a karamell különleges párosítása. A torta mindezekkel együtt nem csak old school vonalon mozog: modern cukrász fogással mousse krémet és fehércsokoládé ganache-t is felhasználtak hozzá. Ezek kiejtését még gyakorlom.

Fotó: debrecenbenettem.blog.hu

DEBRECENI PÁROS

Megtörténhetne, hogy ha ez a tétel nem kerül a listánkra, önmagába szippantja az univerzumot egy tormás feketelyuk. A mostanra hungarikummá érő ízletes étek receptje a nemzetközi titkos ételrecept piacon két mekis krumpli és egy Coca-Cola összetevősorral ér fel, ha kereskednénk vele.

Annyit lehet tudni, hogy az igazi, mely nem puha, nem kemény, nem száraz, nem zsíros, kellemesen lédús és roppanós, jórészt csak Debrecenben érhető el. Illetve

...az igazi, eredeti debreceni páros kolbász sertés- és marhahúsból – ritkábban bárányhús felhasználásával –, továbbá szalonnából készült. Só, bors, kömény és fokhagyma mellett paprikával gazdagon fűszerezett, zaftos, enyhén füstölt, hőkezelt, élénkpiros színű pározott hústermék, melynek átmérője 30-32 mm, hossza 120-140 mm. Állománya tömör, rugalmas, jól összeálló, jól szeletelhető, illata fűszeres, íze kellemesen füstölt, zamatos.
- írja a debrecen.hu mélyinterjújában.

Mondjuk a legnagyobb fájdalom, hogy kevés helyen ugrik fel a debreceni éttermek közül opcióként. A leglátványosabb talán az IKON gasztro-Olümposz Piac utcai hívogatója, ahol tormával és némi kenyérrel közel 3000 magyar forintért meg is kaphatjuk.

Ha már éttermeknél tartunk... Örömmel látunk a Debrecenben Ettem csoportban, ahol együtt fedezzük fel a város gasztronómiai érdekességeit és alapvetéseit. A még formálódó társaságban egy rakat fiatal kezd el beszélgetni ezekben a hetekben sok finomságról, tapasztalatról és lehetőségről. Nem kritizátor köpköde közösség, sokkal inkább amolyan ajánlgatós csoport.

DÜBBENCS

Teljesen őszintén: ezen bejegyzés írás előtt fogalmam sem volt ennek az ételnek a létezéséről. A tulajdonképpen krumplis kőttes errefelé bikaként is ismert és hajdúböszörményi verziója, már védjegyet is kapott. 

Egyébként a dübbencs valójában egy kenyérlepény. Érdekessége, hogy alakja szabálytalan, hiszen "kinyújtásához" nincs szükség nyújtódeszkára vagy nyújtófára, csupán két dolgos kézre. Önmagában is, de akár sültekhez is fogyasztható, legismertebb verziója a kapros-túrós, de szerintem nem sok kell már a pulled pork verzióhoz.

DEBRECENI TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Ahány megye, annyiféle töltött káposzta. Ez itt a Távol-Keleten hatványozottan igaz. Na, az igaz debreceni töltött káposzta onnan ismerszik meg, hogy a tálalásnál hagyományosan és jellegzetesen kaporral, és irdalás után kisütött debreceni párossal koronázzák meg.
Hell yeah koleszterin!

debreceni-toltott-kaposzta.jpg

Fotó: Agrárkapu

A savanyú káposztába töltött darált húst füstölt szalonnával és füstölt kolbásszal ízesítetik, melyre vékony, úgynevezett degrasszált (a felszíni zsiradéktól megszabadított) rántást készítenek a helyiek

- írja a debrecen.hu, amelyre ezentúl gasztroforrásként is tekintek.

Felétek milyen a töltött káposzta?
Neked melyik étel jut eszedbe Debrecenről?
Ha szerinted is fájdalmas, hogy kimaradt a pulykakas, akkor mit kellett volna még a listára tenni?

koszi_hogy_elolvastad.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://debrecenbenettem.blog.hu/api/trackback/id/tr6516817080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Debrecenben ettem

Nyers valóság, főtt kaja. 100% szubjektív kajablog, ahol felfedezzük Debrecent.

Friss topikok

süti beállítások módosítása